Gökay Bostancı
55.262
25 Kasım 2020 Çarşamba

YouTube Videolarınızı Nasıl Optimize Etmelisiniz?

YouTube platformunu kullanarak milyonlarca kişiye ulaşabilirsiniz. Peki YouTube’a eklenen videolarınızın ne şekilde daha üst sıralarda yer alabileceği ve bunun için hangi SEO çalışmalarını yapacağınızı merak ettiniz mi?

Video Adı

Video isimlerinin daha anlaşılabilir şekilde olması sıralamalar için en fazla dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. YouTube, yalnızca video içeriğinizi değil aynı zamanda ismini de yükleme esnasında okur ve bunu sıralamada kullanır. Videonuzu yüklerken ‘’video-1’’ şeklinde isimlendirmeler yerine içeriğinizi anlatabilecek kelimeler seçebilirsiniz. Örneğin, ayakkabı ile ilgili bir video çektiyseniz ‘’ayakkabi_satin_alma_ipucları’’ gibi bir isim kullanabilirsiniz.

Video Başlığı

Video başlıkları web sitelerindeki title kısımları gibidir. Bu kısımda spam olmayacak ve doğal dil akışına uygun başlıklar kullanılmalıdır. Videonuzu tam olarak anlatan, hedef kitlenize uygun ve kullanıcılara bilgi verebilecek başlıklar seçebilirsiniz. Ayrıca bu başlıkları seçerken farklı araçları kullanarak ilgili anahtar kelimeleri bulabilirsiniz. Video başlıklarındaki 100 karakter sınırını da göz önünde bulundurmalısınız.

Video Açıklaması

Videolarınızı açıklayan ve kullanıcıların işine yarayabilecek kelimeleri açıklama kısmında geçirmeyi deneyebilirsiniz. Bu kısımda ise 5.000 karakter sınırı vardır. Bu bölümde alakasız ve spam kelimelerden kesinlikle uzak durmalısınız. Burada birbirlerini tekrarlayan alakasız kelimeler kullanılırsa yönergelere aykırı davranmış olursunuz. Anahtar kelime bulabilmek için Google Trends aracını kullanabilir, böylelikle popüler kelimeleri tespit edebilirsiniz.

Video Kategorisi

Videolarınızın alakalı kategorilerde yer alması videonuzun üst sıralarda yer almasını sağlarken aynı zamanda daha alakalı hedef kitlelere hitap edebilmenizi sağlayabilir.

Video Etiketleri

Video etiketleri videolarınızın sıralamasındaki en önemli faktörler arasındadır. YouTube kendi kaynaklarında da videolarda etiketleri kullanmanızı tavsiye eder. Tag kısmında spam ya da alakasız şekilde kullanım olursa yönergelere aykırı durum ortaya çıkar.

Küçük Resimler

Videoların en önemli detayları görselleridir. Kullanıcıların YouTube ve diğer platformlarda videoya ait küçük görsellere baktığını unutmamalısınız. Video başlığının yanı sıra küçük görseller ile izleyicilere video içeriği hakkında detaylı bilgi vermelisiniz. Böylelikle videonuzun alabileceği tıklama ve görüntülenme sayısında artış yaşanmasını sağlayabilirsiniz.

YouTube otomatik olarak videolardan küçük oluşturur bunlardan birisini de seçebilirsiniz. Fakat kendinize özel küçük resimler hazırlamanız SEO açısından daha yararlı olacaktır.

YouTube’da en iyi performans elde edilen videoların %90’ının özel küçük resimlere sahip olduğu biliniyor. 1280x729 piksel (16:9) 2MB veya daha ufak boyutlu resimlerle birlikte .jpg, .gif ya da .bmp olarak kaydedilmiş görselleri değerlendirebilirsiniz. Küçük resim doğrulaması yapmak istiyorsanız hesabınızın doğrulanmış olması gerekir.

Altyazı Seçenekleri

YouTube için SEO çalışmaları yaparken en kritik noktalardan birisi .SRT uzantılı dosyaların kullanılarak videolara alt yazı şeklinde yerleştirilmesidir. Videonun ana dilinde altyazıları videonun senkronunu bozmayacak şekilde yükleyebilirsiniz. Ardından diğer dillere de çevirerek videonuza ekleyebilirsiniz.

Google bazı arama sonuçlarında videoların altyazı kısımları alarak featured snippets olarak çıkarır. Doğrudan kullanıcıları arama sonuçlarına uygun olabilecek biçimde videoların alakalı dakikalarına da yönlendirebilir.

Oynatma Listeleri

Alakalı videoları tek bir oynatma listesinde sunarsanız kanalınızı ziyaret eden izleyicilerin alakalı olduğu konulara ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Oynatma listeleri, sitelerdeki kategori yapıları gibidir. Bu konuda aksiyon planları oluşturmaya başlayabilirsiniz. Aynı zamanda alakalı videoları tek tek paylaşmak yerine kolay bir şekilde oynatma listeleri eşliğinde paylaşabilirsiniz.

Kartlar

Kartlar videolar izlenirken sağ üst köşede yer alır. Burada izleyenlere alakalı gördüğünüz video içeriklerinizi gösterebilirsiniz. Böylelikle bir videonuzu görüntüleyen kişinin daha fazla videonuza ulaşabilmesini organik bir yol ile başarabilirsiniz. YouTube videolarınızı ayrıntılar sekmesinden düzenlerken yalnızca video değil aynı zamanda oynatma listeleri, bağlantı ya da anket gibi ek kartları da videolarınıza ekleyebilirsiniz.

Son Blog Yazıları