Gökay Bostancı
86.508
10 Ocak 2021 Pazar

Sanal Sunucu (Virtual Dedicated Server) Nedir?

Sanal sunucular, fiziksel sunucunun sanallaştırma yazılımlarıyla birden fazla sunucuya bölünmesi ve kaynakların verimli şekilde kullanılmasını sağlar. Sanal sunucuların kullanıldığı teknolojilerde tek bir sunucu üzerinden birbirinden bağımsız şekilde birden fazla işletim sistemi olması mümkündür.

Sanal sunucuların tamamı ‘’dedicated’’ ismi verilen fiziksel sunucuda yer alır. Sistem içerisinde bulunan her sanal sunucu (VPS) birbirinden bağımsız olarak çalışmaya devam eder. Her bir sanal sunucunun kendisi için ayrılan özel IP adresi, RAM’i, sabit diski ve işletim sistemi vardır. Ayrıca bu ayrıntılara bağlı sistem kaynak dosyaları bulunur.

Kimler Sanal Sunucu Kullanmalı?

Radyo yayını sağlayıcıları, küçük ve orta ölçekli firmalar, kontrol paneli ve diğer web yazılımlarını barındırmak isteyenler sanal sunuculardan yararlanabilirler. Orta dereceli bir trafiğe sahipseniz ancak tamamen fiziksel bir sunucuya ihtiyaç duymayan bir internet sitesi sahibiyseniz sanal sunucu kullanabilirsiniz. Kurumsal şirketler, orta ölçekli internet portalları için sanal sunucular uygundur. Aynı zamanda fiziksel sunucularda sorun yaşayanlar da sanal sunucuları sık sık tercih eder.

Sanal Sunucuların Kullanım Alanları Nelerdir?

Geleneksel bir sunucu ile yapabileceğiniz farklı işlemlerin tamamını sanal sunucular aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz. Bu sunucular genel olarak çok fazla alana ihtiyaç duyulmayan özel durumlarda sıkça tercih edilir. Örneğin, e-posta veya web sitesi barındırılması gibi süreçlerde sorunsuz bir şekilde sanal sunuculardan yararlanabilirsiniz. Diğer yandan kurulum, elektrik, yer ve bakım masrafları gibi ek maliyetleri olmadığı için geleneksel sunuculara göre daha ekonomiktir.

Sanal Sunucu Nasıl Kurulur?

Kullanıcılara farklı avantajlar veren sanal sunucular kolay bir şekilde kurulur. Kurulumlar hazır imajların mevcut fiziksel sunucular üzerinde açılması ile gerçekleşir. Hazır bir imajdan kurulacak Linux ve Windows işletim sistemli sanal sunucu, 30 dakika ile 45 dakika arasında kısa bir sürede kurulur. Daha sonra fiziksel sunucu üzerinde yer alan bütün donanımlarınızı istediğiniz boyutta sanal sunuculara ayırabilir ve dilediğiniz kadar ekleme ya da çıkarma işlemi yapabilirsiniz.

Sanal sunucularda ana sunucu kaynaklarıyla sınırlı kalınacağı için bulut sunucularda olduğu gibi sınırsıza yakın kaynak kullanımı mümkün değildir. Bulut sunucular, kullanıcıların sanal sunucusuna her yerden ve istedikleri zaman ulaşabilmelerini sağlayan web tabanlı bir barındırma şeklidir. Diğer sunucular ile kıyaslama yapıldığı zaman sınırsıza daha yakın yedekleme altyapısına ve depolama alanına sahip olduğu ortaya çıkar.

Bulut Sunucu ve Sanal Sunucu (VPS) Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sanal sunucular tek bir sunucu içerisinde barındırılır. Bulut sunucu kendi mimarisiyle barındırılır. Sanal sunucu sistemlerinde ana sunucuda yer alan özellikler ortak kullanılır. Bulut sistemlerinde CPU, Disk ve RAM gibi özellikler %100 kullanılabilir halde sizlere sunulur.

Güncellemeler ve bakım çalışmaları sırasında bulut sunucularda herhangi bir şekilde duraksama olmaz. Fakat sanal sunucu hizmetlerinde tek sunucu barındırıldığı için bu süre geçene kadar sistem kapalı tutulur.

Donanım yedekleri sanal sunucu çözümlerinde yer almaz. Bulut sunucularda ise donanım yedekleri mevcuttur. Bulut sunucuların network yapıları ayrıdır. Bu sebeple, herhangi bir saldırıdan etkilenmez. Sanal sunucular bütün VPS kullanıcıları etkileyebilir.

Birçok bulut hizmeti sağlayıcısı, geleneksel barındırmayla karşılaştırıldığı zaman avantaj sunabilir. Fakat bir sistemin diğer sistemden daha iyi veya kötü olduğu söylenemez. Bulut ve sanal sunucu sistemleri arasında seçim yapılacağı zaman tamamen ihtiyaçlarınıza uygun hareket etmeniz gerekir.

Kesintisiz ve güvenli hizmet alabileceğiniz sanal sunucular sayesinde projelerinizin ilerlemesini sağlayabilirsiniz. İşiniz için en önemli olan verilerinize her zaman kesintisiz bir şekilde erişebilirsiniz. Sanal sunucu fiyatları seçeceğiniz hizmetin kapsadığı alanlar ve teknik özelliklerine göre değişir.

Son Blog Yazıları