Gökay Bostancı
74.204
10 Ocak 2021 Pazar

WhatsApp’ın Yeni Kullanıcı Sözleşmesi Neleri İçeriyor? Yeni Dönemde Neler Olacak?

WhatsApp tarafından sunulan yeni gizlilik sözleşmesi ve veri paylaşımları beraberinde yeni tartışmaları da getirdi. Kullanıcıların karşısına onay penceresi olarak çıkmaya başlayan yeni süreç son derece tartışmaya açık gözüküyor. WhatsApp, Facebook ile veri senkronizasyonunun ne şekilde yapıdığını açıklayan yeni kullanıcı sözleşmesini paylaştı. Fakat şartları kabul etmek için 8 Şubat tarihine kadar süre tanındı. Bu süre içerisinde şartları kabul etmeyenlerin hesapları silinecek.

2 milyarı aşkın kullanıcıyı ilgilendiren bu durum kullanıcıların aklında birçok sorunun oluşmasına yol açtı. Neden böyle bir adım atıldığı, WhatsApp’ın kullanıcılardan tam olarak ne istediği, daha güvenilir uygulamalar olup olmadığı gibi soruları sizler için detaylı bir şekilde inceleme altına aldık.

WhatsApp’ın Yeni Koşullarını Kabul Etmek Ne Anlama Geliyor? Hangi Bilgileri Veriyoruz?

Mark Zuckerberg, Facebook üzerinden birtakım datalara erişebiliyor. Elde edilen bu veriler sizlerin karşısına Facebook ve Instagram platformunda reklam olarak çıkıyor. Ancak sahip olunan Facebook dataları ile Google kadar para kazanamıyor ve reklam verenlerin isteklerini karşılayamıyor. WhatsApp datalarımızla spesifik verilere ulaşabilecek olan şirket, bu bilgileri şirketlerle paylaşarak sektör üzerinde daha fazla söz sahibi olacak ve verilerimizi şirketlere ve devletlere satarak yüksek gelir elde edebilecek.

Facebook’ta yer alan eğitim durumu, yaşadığınız yer ve lokasyonunuza göre karşınıza reklamlar geliyor. Fakat Facebook siz herhangi bir siteyi ziyaret etmediğiniz sürece spesifik reklamlar yayınlayamıyor. Örneğin, spor ayakkabıyla ilgili bir sayfayı ziyaret ettiğiniz zaman bununla ilgili reklamlar görüyorsunuz. Bu durum veri piyasalarında yetersiz olarak algılanıyor. Bu sebeple, WhatsApp’ta yeni bir dönem başlatılması bekleniyor.

Detaylı verilerimizi Facebook ile paylaşmadıkça bilgilerimize erişilmesi mümkün olmuyor. En fazla hangi markaları sevdiğimiz, nerelerden alışveriş yaptığımız ve aylık gelirimiz gibi bilgiler sadece tahminler üzerinden yürütülüyor. Tahminler ise firma için yeterli olmuyor.

Bu yeni yasa ile WhatsApp yazışmalarınızdan nelere ihtiyacınız olduğunu öğrenerek isteklerinize özel reklamlar verilebilecek. WhatsApp üzerinde yer alan görsel ve metin bazlı bütün yazışmalarınız Facebook ya da Instagram’a veri olarak sunulacak. Böylelikle reklamlar devreye girecek. Kullanıcılardan alınacak bilgiler aşağıda yer alıyor:

  • Hesap bilgileri
  • Mesajlar
  • Bağlantı adresleri
  • Durum bilgileri
  • İşlem ve ödemelere ait veriler

Uzmanlar WhatsApp’ın zaten bu verileri kullandığını ve şu an yasal olarak bu durumu meşru hale getirmeye çalıştıklarını söylüyor. WhatsApp’ın verilerinizin ne kadarını kullandığını ise kimse bilmiyor. Facebook gibi kötü sicile sahip bir ismin daha fazla veri talep etmesi ise insanları tedirgin ediyor.

Yeni Şartların Daha Önce Kabul Edilen Şartlardan Farkı Nedir?

8 Şubat öncesindeki süreçlere bakıldığı zaman zaten anonim olarak verilerinizin farklı şirketlere verildiğini görebilirsiniz. Bununla ilgili olarak 3 sayfalık kullanıcı sözleşmesi bulunuyor. Yeni şartlarda verileri adınızla birlikte verecekler.

Telegram ve Signal Gibi Rakiplerle Karşılaştırma Yapılırsa WhatsApp Gizlilik Açısından Nerede Duruyor?

Dünyanın en güvenilir mesajlaşma uygulamaları arasında Signal’da yer alıyor. Birçok dijital güvenlik uzmanı bu uygulamayı tavsiye ediyor. Açık kaynaklı uygulama olan Signal, bütün kullanıcıların onu rahatça inceleyebildiği bir uygulama olarak dikkat çekiyor. WhatsApp ise açık kaynak kodlu değil ve inceleme yapılması mümkün olmuyor.

Signal gerçek şifreleme hizmeti veriyor. Verilerinizi herhangi bir şekilde karşı tarafa mesaj olarak sunmuyor. Görüntülü görüşmeleriniz bile şifreli bir şekilde yapılıyor. Ayrıca mesajların kendi kendini yok etme özellikleri de mevcut.

Telegram ise bugüne kadar herhangi bir şekilde hükümet ya da şirketlerle veri paylaşmadı. WhatsApp ise daha önceki dönemlerde bunu yaptı. WhatsApp’ta bir mesajı sadece belirli bir süre içerisinde silebiliyorsunuz. Telegram kullananlar karşı tarafa gönderdikleri mesajları istedikleri an iki taraftan da silebiliyorlar.

WhatsApp’ı Vazgeçilmez Yapan Nedir?

Yalnızca iş gruplarının yoğunluğundan dolayı değil, sektörde rakipsiz olması sebebiyle de WhatsApp kullanıcılara baskı uyguluyor. Şartları kabul etmeyen kullanıcıları sistemden uzaklaştırmalarının altında bu sebep yatıyor. Dünyada milyarlarca insan telefon yerine neredeyse bütün görüşmelerini WhatsApp kullanarak gerçekleştiriyor.

WhatsApp olmayan bir dünyada işlerin ve görüşmelerin neredeyse durma noktasına gelebilecek kadar sekteye uğramasından endişe ediliyor. Bu uygulamayı vazgeçilmez kılan bir diğer detay da insanların çevresinde yaygın bir şekilde kullanıyor olmasıdır. Siz Telegram veya alternatif uygulamalara geçiş yapsanız bile çevreniz o uygulamaları kullanmadığı zaman iletişim problemleri ortaya çıkabiliyor.

Uzun süredir WhatsApp’ı kapatmak isteyen ancak üye olduğu gruplar ve iş yaptığı insanların o uygulamayı kullanmasından dolayı kapatamayan pek çok kullanıcı bulunuyor. Ama yeni düzenlemeyle birlikte insanların kitleler halinde diğer uygulamalara geçeceğine kesin gözü ile bakılıyor.

Signal ve Telegram son 1-2 haftadır ciddi bir talep görüyor. Uygulamaların alt yapı olarak yeni dalgaya kendilerini hazır hale getirmeleri gerekiyor. Alt yapısı ve kullanıcı deneyimi sağlam olmayan uygulamalar kullanıcılar tarafından ilgi görmüyor. WhatsApp’ın en güçlü olduğu yönlerinden en önemlisi ise bu durum oluyor. Kullanıcı deneyiminin akıcı ve stabil olmasıyla mesajlaşmaların pratik olması.

WhatsApp Sözleşmesi Kabul Edilmeli mi?

Burada tercih aslında kullanıcılara kalmış durumda. Yeni şartları okuduktan sonra izin vermek isterseniz, firma tarafından size sunulan tüm şartları kabul etmiş bulunursunuz. Kabul etmediğiniz takdirde uygulamayı kullanabilme imkanınız bulunmuyor. Bunun yerine alternatif uygulamaları denemeye başlayabilirsiniz.

WhatsApp, yeni sözleşmesindeki önemli olan detayları cümlelerinde yer verdiği kilit kelimelere saklıyor. Örneğin, Facebook şirketlerine ait WhatsApp’ın diğer Facebook şirketlerinden bilgi alabileceği ve şirketlerle bilgi paylaşımında bulunabileceğiyle ilgili bir cümle var. Bu cümleler sözleşmenin ‘’Diğer Facebook Şirketleri ile Nasıl Çalışırız?’’ başlığının altında bulunuyor.

Masum gibi görünen bu detaylar her türlü bilginin ve istatistiğin paylaşılacağı anlamına geliyor. Facebook şirketinin 2016 yılında ABD’de yapılan Donald Trump zaferi ile sonuçlanan başkanlık seçimlerini doğrudan etkilediğini çoğu kişi biliyor. Şirketin CEO’su Facebook verilerini üçüncü taraflarla paylaşmaktan suçlanıyor ve yargılanıyor. Bu açıdan olaylara bakıldığı zaman kişisel verilerin toplumsal olayları dahi etkileyebileceği ve ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkıyor.

Alternatif Uygulamalarda Durum Nedir?

Telegram, WhatsApp’ın şifreleme özelliği olmadığı dönemlerde geniş bir kitleye ulaşmayı başarmıştı. Telegram’ın normal mesajlaşma ve gizli mesajlaşma gibi iki ayrı kategoride seçeneği bulunuyor.

Normal mesajlaşma kullanılırken uçtan uca şifrelemeye yer verilmiyor ve mesajlarınız Telegram sunucularında şifreli şekilde depolanıyor. Bu sebeple, mesaj geçmişinize istediğiniz diğer cihazdan istediğiniz her an ulaşabilmenizi sağlıyor.

Gizli mesajlaşmalar yukarıda anlatılana benzer şekilde şifreli olarak yapılıyor. WhatsApp platformundakine benzer bir riskin burada da olduğu söylenebilir ancak anlaşılması son derece kolay. Gizli yazışma yaptığınızda sohbet devam ederken yeni bir ekranla karşılaşıyorsanız arkadaşınız cihaz değiştirmiş olabilir. Uygulamayı yeniden yüklemesi de potansiyel sebepler arasındadır.

Güvenlik açısından ünlü isim Edward Showden’ın de tavsiye ettiği Signal uygulaması dikkat çekiyor. WhatsApp’ın özel şifreleme metodunu hazırlayan ekip ‘’Open Whisper Systems’’ın sunduğu uygulamada güvenlik açıkları yer almıyor. Bütün alternatif uygulamalar değerlendirildiği zaman şimdilik kullanıcıların hangi tarafa geçeceğiyle ilgili net bir bilgi elde edilemiyor. Fakat zaman içerisinde WhatsApp’ın bu hamlesinden dolayı ciddi kullanıcı kaybı yaşayacağına kesin gözü ile bakılıyor. Sözleşmeyi kabul etmek veya etmemek için son tarihin 8 Şubat 2021 olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Son Blog Yazıları