Gökay Bostancı
52.035
24 Ocak 2021 Pazar

Üretim Otomasyonları (ERP Nedir?)

ERP, işletmede süreç içerisinde yaratılan bilgi akışının bütünleşmesini sağlayan yazılım paketleri olarak adlandırılır. ERP, Kurumsal Kaynak Planlaması (Enterprise Resource Planning) anlamına gelir. ERP yazılımları dünya çapında yaygın bir şekilde yararlanılan en önemli kurumsal bilişim yazılım sistemleridir. Üretim otomasyonları yapılabilmesine imkan tanıyan bu sistemler iş hayatında önemli bir değere sahiptir.

ERP yazılımları kullanan işletmeler bir iş süreci ile diğer iş sürecini, bir iş birimi ile diğer iş birimini, bir işletme ile diğer işletme arasındaki bağlantıları kurar. Ticari işletmelerin, sınırların ortadan kalkmaya başladığı rekabetçi global piyasa şartlarında ayak uydurabilmeleri için muhakkak bu sistemlerden yararlanmaları tavsiye edilir.

ERP Sistemlerinin Kurumlara Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

ERP üretim ve planlama, muhasebe, satış ve dağıtım, insan kaynakları gibi tüm birimler arasındaki işbirliğinin, iletişimin ve uyumluluğun gelişmesine imkan tanır. İşletme içerisinde veri erişimine anlık olarak sahip olunması, verilerin depolanması, analiz ve yönetim işlevselliğinin gelişmesi gibi katkıları vardır.

ERP yazılımları, global faaliyetler gösteren işletmeler için çoklu para birimleri ve multi dil desteği seçenekleri sunar. Böylelikle bölgesel farklılıklardan ortaya çıkan sorunlar pratik bir şekilde çözüme kavuşmuş olur.

Yurtiçi ve yurtdışı gibi coğrafi açıdan farklı yerlerde bulunan birimler ve fonksiyonlarını, merkezi ve eş zamanlı olarak yönetmek isteyenler ERP kullanabilirler. Şirketlerin mevcut olarak sahip oldukları bütün kaynakların daha etkili ve verimli şekilde planlanması ve yönetilmesi de mümkün hale gelir.

ERP Sistemlerinin Genel Özellikleri Nelerdir?

ERP sistemleri sektöre, firmaya ve firma taleplerine göre değişir. Fakat genel olarak belirli özelliklere sahiptir. Bütün sektörlere uygulanan ve yazılım esnasında firmaların ihtiyaçlarına göre ilave eklentiler yardımıyla geliştirmeler yapılabilir.

ERP projesi uygulama yazılımı olarak öne çıkar. Uygulamalar, veri tabanı ve sunucu gibi 3 ayrı katmandan oluşan istemci-sunucu mimarisinde çalışır. Ana bilgilere ve iş süreçlerine ait verileri depolayan tümleşik veri merkezine sahip yazılım uygulaması olarak adlandırılır.

Sahip olunan iş uygulamaları sayesinde temel işleyiş süreçlerinde çözüm önerileri sunulabilir. Birçok firmanın işlevini desteklemeyi amaçlayan ERP, yüksek kapasiteye sahiptir. Ülkelere göre değişen ve yasal mevzuata tabi olan muhasebe ve insan kaynakları uygulamalarının yerel gereksinimleri ERP sayesinde ortaya çıkarılır.

ERP yazılımları kullanılacak cihazların işletim sisteminden ve donanımından bağımsızdır. Ayrıca ERP yazılım firmalarının tavsiye ettiği işletim ve donanım sistemlerinin kullanılması riskini en düşük seviyelere indirebilir. Sistem, kullanıcılara bilgiyi ve verileri uzaktan işleyebilme imkanı tanır. Yazılımın gerçek zamanlı ve kolay kullanılabilir arayüzü sayesinde veriler tüm kullanıcılara hızlı bir şekilde ulaşır. Pek çok farklı avantajı olan ERP sistemlerinden sizler de yararlanarak iş ilerleyişinizin aksaması gibi problemleri engelleyebilirsiniz.

ERP Yazılımı Nasıl Seçilir?

ERP sistemleri her bir kurumun neye ihtiyacı olduğuna göre değişebilir. Yazılım seçimini yaparken kurum ihtiyaçlarının belirlenmesi kritik bir değer taşır, İçeride bir ekip kurulamıyorsa bu durumda dışarıdan danışmanlık hizmeti alınabilir.

Bugün ve gelecekte ihtiyaç duyulabilecek tüm ihtiyaçlar önceden belirlenmelidir. Bu süreçte ilgili kurum, ilk olarak iş ve bilişim alt yapısıyla birlikte her birimin yaptığı görevleri, eksiklikleri ve ihtiyaçları objektif şekilde raporlamalıdır. Daha sonraki süreçte neler yapılacağıyla ilgili hedefler ortaya çıkarılabilir.

Tercih esnasında yazılım fonksiyonlarına ve yazılımın güvenliğine göz atılmalıdır. Yazılımın destek ağı, sektöre uygunluğu ve esnekliği tespit edilmelidir.

Ortaya çıkarılan aksaklıklar ve bunların giderilmesi için oluşturulan hedefler doğrultusunda seçim komisyonları bir ihtiyaç listesi oluşturabilirler. Listeler aynı zamanda firmanın seçim kriterini ortaya çıkarır. Oluşturulan listeler istenildiği takdirde ERP yazılım şirketine gönderilebilir.

Son Blog Yazıları