Gökay Bostancı
338.746
10 Şubat 2021 Çarşamba

Yeni Başlayanlar için Bitcoin Madenciliği (Mining) Nedir? Nasıl Yapılır?

Satoshi Nakamoto tarafından elektronik nakit sistemi olarak tanımlanan Bitcoin, ödeme ve transfer işlemleri yapabilmenizi sağlar. Bitcoin ile yapılan tüm işlemler Bitcoin Blockhain ile kayıt altında tutulur. Böylelikle kimin ne kadar Bitcoin gönderdiği ve aldığı takip edilir. Bitcoin ağında yer alan işlemler dağınık defter teknolojisi (DLT) mimarisiyle liste halinde saklanır.

10’ar dakikalık periyodik zaman dilimlerinde onay alan işlemler yeni bir blok yaratır. Bu tür bloklar Bitcoin ile yapılan ilk işlemden yana ardı ardına eklenerek sonsuza kadar devam ederek uzun bir liste oluşturur. DLT mimarisiyle Bitcoin ağında yapılan işlemlerin tutulduğu blok kayıtları herkes tarafından görüntülenebilir yapıya sahiptir.

İşlemlerin kayıt altında olduğu yeni bir blok oluşturulduğu zaman madenciler bloktaki bilgileri işlemden geçirebilirler. Bilgiler üzerinde uygulanan matematiksel formüller blok içerisindeki işlemlerin bulunduğu listenin rakamlar ile oluşturulan özetini çıkarır. Bu işleme ‘’Hash’’ adı verilir.

Hash, yaratmak isteyen madenciler yalnızca blokta bulunan işlemlerden faydalanarak hareket etmezler. Madencilerin bloklardaki işlemler haricindeki kullandığı bir diğer veri blok sonlarına eklenmiş hash’lerdir.

Bitcoin Madenciliğinde Zorluk Ayarlaması Nedir?

Bloklardaki işlemlerinin özetinin çıkarılması son derece pratiktir. Bu iş için geliştirilen madencilik donanımları ortaya son derece iyi iş çıkarır. Ancak diğer yandan Bitcoin madenciliğinin zorluk seviyeleri bazı kriterlere göre değişebilir. Örneğin, ağda yer alan hash oranları arttığı zaman bloklar 10 dakikadan daha kısa sürede bulunmaya başlanırsa Bitcoin ağındaki zorluk seviyesi de artar.

Yeni blokların bulunma süresi 10 dakikayı aştıysa Bitcoin ağının zorluk seviyesinde azalma görülür. Böylelikle yeni blokların çıkarılması daha kolay bir hale gelir. Bitcoin protokolünde zorluk seviyesinin ayarlanması ‘’proof of work’’ adlı algoritma aracılığıyla gerçekleştirilir. Diğer yandan madenciler uygun formata sahip özeti üretebilmek için yeni özetler üretir ve bu süreçte ‘’Nonce’’ adlı sayı değerleri kullanılır. Uygun olmayan özetler için nonce değerleri değişebilir.

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin madenciliği yapmak istiyorsanız genel olarak 4 ayrı yöntemden yararlanabilirsiniz. Bunlar arasında aşağıdaki seçenekler yer alır:

  • CPU ile Bitcoin madenciliği yapmak
  • GPU ile Bitcoin madenciliği yapmak
  • Donanım (ASIC) ile Bitcoin madenciliği yapmak
  • Bulut (Cloud) ile Bitcoin madenciliği yapmak

CPU ile Bitcoin Madenciliği

Bitcoin madenciliği yapmak istiyorsanız, CPU yöntemini deneyebilirsiniz. Ancak günümüzde kişisel bilgisayarlar ile Bitcoin madenciliği yapmanın karlılığını biraz yitirdiğini asla unutmamalısınız. Günlük hayatınızda kullandığınız bir bilgisayar ile elle tutulur bir üretim yapabilmeniz pek mümkün olmaz. Fakat yine de denemek isteyenler CPU yönteminden yararlanabilmek için Nicehash, Computta, Mingergate gibi yazılımları deneyebilirler.

GPU ile Bitcoin Madenciliği

İşlemci güçlerinin Bitcoin madenciliği için yetersiz kalmasından sonra GPU olarak adlandırılan grafik kartlarıyla üretime olan ilgi de artmıştır. GPU madenciliği günümüzde en sık tercih edilen kripo para madencilik yöntemleri arasındadır.

Donanım (ASIC) ile Bitcoin Madenciliği

CPU ve GPU’nun yetersiz kaldığı anlarda Bitcoin madenciliği için özel olarak tasarlanan ASIC cihazlar üretilmiştir. Bu tür Bitcoin madencilik donanımları CPU ve GPU madenciliğine göre daha yüksek hash oranına sahip ve verimli şekilde Bitcoin madenciliği yapabilmenize imkan tanır.

Bulut (Cloud) ile Bitcoin Madenciliği

Yukarıdaki yöntemlerle Bitcoin madenciliği yapmanın maliyeti yüksektir. Bu ekipmanlar ve harcadıkları enerji miktarı yüksek olduğu için insanlar bulut yani cloud madenciliği yöntemini de denemek isteyebilir.

Günümüzde cloud madencilik hizmeti veren birçok farklı platform bulabilmeniz mümkündür. Platformlara para yatırarak madencilik donanımlarını kiralayabilir ve kripto para madenciliği yapabilirsiniz.

Cloud üzerinden madencilik yaptığınız zaman madencilik ekipmanlarıyla ve elektrik faturalarıyla siz uğraşmak zorunda olmazsınız. Burada yapmanız gereken tek şey internet üzerinden veri merkezlerine bağlanmak ve bütçenize uygun planları seçerek üretime başlamak olacaktır.

Bitcoin Madencilik Donanımı Üreticileri

Kripto para madenciliği için özel olarak donanım üreten isimler sayesinde madencilik işlemlerini daha güvenilir şekilde yapabilirsiniz.

Bitmain

Kripto para sektöründe önemli şirketler arasındaki Bitamin, 2013 yılında Jihan Wu ve Micree Zhan önderliğinde kurulmuştur. Bitcoin madenciliği için ASIC teknolojisine dayanarak hizmet vermektedir. Blok zincirleri ve yapay zeka uygulamaları için özel olarak tasarlanan çipler, sunucular, yönlendiriciler ve gelişmiş madencilik araçlarıyla dikkat çeken isimler arasınadır.

Canaan

En önemli kripto para madenciliği donanımı üreten isimler arasında Canaan yer alır. 2012 yılında Çin’in Beijing kentinde N.G. Zhang tarafından kurulan Canaan, Blockchain sunucuları üretir. Ayrıca ASIC mikroişlemci çözümleri de geliştirir. Başlangıç aşamasında esas olarak SHA-256 algoritmasına sahip FPGA ürünleri geliştiren şirket daha sonra Avalon Blockchain ve ASIC’i piyasaya sürmüştür. Ocak 2019 tarihinde Canaan’ın Amerika Birleşik Devletleri’nde halka arz edileceği haberleri çıkınca şirket ortalama 90 milyon dolar toplamıştır.

Marathon Patent Group

Donanım madenciliği şirketi Marathon aynı zamanda Kanada’nın Quebec kentinde kripto para madencilik tesisi işletmektedir. 2013 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Las Vegas kentinde kurulmuştur.

Bitfury

Bitfury en önemli Blockchain altyapı sağlayıcıları arasında yer alır. Bitcoin madenciliği yapılabilmesi için ASIC, PCB, pano, sunucu ve veri merkezi geliştirenlerdendir. Donanımların satışını da yapar. Bitfury İzlanda ve Gürcistan’da veri merkezlerine sahiptir. San Francisco, Amsterdam, Hong Kong ve Washington DC’de ofisleriyle hizmet vermektedir. 2015 yılının Ocak ayında soğutma teknolojisi çözümleri sunan Allied Control’ü satın almıştır. Valery Vavilov tarafından 2011 yılında kurulmuştur.

En Geniş Bitcoin Madencilik Havuzları

Bitcoin madenciliği havuzları, kripto para madencilerini tek bir ağ üzerinde bir araya getirmeye yarar. Böylelikle madenciler güçlerini aynı çatı altında birleştirebilme imkanı elde eder. Blok bulma şansı bu şekilde artmaya başlar. Bitcoin madencileri, blokların olup olmadığına bakmaksızın havuza sağladıkları katkı oranları kadar ödül alırlar. Madencilik havuzları, madencilerin elde ettikleri gelirlerin öngörülebilir hale gelmesine katkı sağlar.

Diğer yandan madencilik havuzlarının kontrolsüz şekilde büyümesi ve ağın hash oranlarının %51’lik kısmının sahiplenilmesi durumunda ağlara saldırı gerçekleşebilir. %51 saldırısı adı verilen tehlike Bitcoin başta olmak üzere birçok kripto para için ciddi bir risktir. Günümüzde en yüksek işlem gücüyle ön plana çıkan madencilik havuzları aşağıdaki gibidir:

  1. F2POOL
  2. Poolin
  3. Huobi.pool
  4. AntPool
  5. ViaBTC
  6. 1THash&58COIN
  7. SlushPool

Bitcoin Madenciliği Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

- Evde kullanılan bilgisayarlarla Bitcoin üretimi yapabilmek neredeyse imkansız hale gelmiştir. - Bitcoin madencileri, blok zincirlerine eklenen doğrulanmış işlemlerin bloklarını tamamlarlarsa ödül olarak Bitcoin alırlar. - Bitcoin ödülüne sahip olabilmek için rekabet edilmesi gerekir. - Madencilik ekipmanlarını kurabilmek için GPU veya uygulamaya özel entegre devreye (ASIC) ihtiyaç duyulur. - Zaman ve ekipman yatırımı yapılmadan önce size uygun olup olmadığını öğrenebilmek için detaylı bir araştırma yapmalısınız. - Doğru donanımları seçmek ve doğru havuzları takip etmek son derece önemlidir.

Madencilere sunulan Bitcoin ödüllerini motivasyon olarak görebilirsiniz. Bitcoin işlemlerini doğrulamak ve takibini sağlamak için bu yöntem kullanılır. Dünyanın dört bir yanındaki madenciler tarafından ilgi gören Bitcoin, merkezsiz bir kripto para olduğu için herhangi bir merkez bankası veya kurum tarafından denetlenmez. Bitcoin’deki süreç tamamen madenciler aracılığıyla ağdaki işlemlerin kayıt altında tutulmasıyla ilerler.

Son Blog Yazıları