Gökay Bostancı
106.069
30 Ocak 2021 Cumartesi

Temiz Kod Yazma Pratikleri

Kodları temiz ve anlaşılabilir tutmak son derece önemlidir. Uygulama üzerinde yalnızca siz çalışmayacağınız için temiz bir kod oluşturmak, program geliştiricilerin program akışı ve yapısıyla ilgili daha detaylı bilgi sahibi olabilir. Peki daha temiz kod yazabilmek için ne gibi pratikler yapılmalıdır ve hangi unsurlara dikkat edilmelidir?

Basitlik ve Okunabilirlik

Kodunuzu mümkün olabildiğince daha basit ve okunabilir şekilde tasarlamalısınız. Kodları en basit şekilde tutmanız daha iyi kalitede kod üretebilmenizi ve sorunları daha hızlı çözebilmenizi sağlar. Aynı zamanda geliştiriciler kodunuz üzerinde daha rahat bir şekilde çalışabilirler.

Kodu Anlamak

Başlangıç aşamasında eğer ‘’if else’’ ifadesine sahip basit bir kod yazıyor olsanız dahi, ilk olarak bir kağıt üzerinde kodu oluşturun. Kodun arkasındaki fikri tamamen anladığınız zaman algoritma ve bütün derleyici süreci daha mantıklı bir şekilde çözmüş olursunuz.

Uzmanlar bu konuda daha kompleksli bir problemi çözmenin veya karışık bir sorunu çözebilmenin algoritmayı formüle edilmesiyle doğru orantılı olduğunu söylerler. Kodu birleştirmeye başladığınız an ve problemleri çözdünüz zaman daha hızlı şekilde ekipteki güveniniz artmaya başlar.

Açıkla Satırları

Yazılımcılar tecrübe kazandıkça, yazdıkları uygulamaları ve programları unutmaya başlayabilir. Kodunuza açıklama satırları eklemeniz her programlama dilini kapsayan en iyi ipuçları arasındadır.

Hata ayıklama, analiz, güncelleme ve diğer programlama aktivitelerini daha kolay ve verimli hale getirmek için açıklama satırlarından destek alabilirsiniz.

Tekrarlanan Kodları Optimize Etmek

Daha önce yazdığınız kodun yeniden yazılmasını engellemek için fonksiyonları, sınıfların ve örneklerin kullanılmasını kullanabilirsiniz. Tekrar aynı kullanan programcılar daha temiz ve düzgün kodlar oluşturabilmek için sık sık pratik yapmalı ve kodu optimize etmelidir.

Kodları Sınıflara Ayırmak

Bir markete girdiğiniz zaman ürünlerin hangi bölgeye hangi şekilde yerleştirildiğine dair bir tutarlık olduğunu fark edersiniz. Kodlarda yer alan sınıflamalar bir markette ya da yaşadığınız dünyadaki başka bir yerde ihtiyaç duyabileceğiniz düzenlemelere benzer özellikler taşır. Kodlarınızı sınıflara ayırdığınız zaman aradıklarınızı daha rahat bir şekilde bulabilir, kodların daha okunabilir olmasını sağlayabilirsiniz.

Kodu Adlandırmak

Kodu düzgün şekilde adlandırmak son derece önemlidir. Bir programlama dili üzerindeki çalışmanın hakkında ipucu verilmesi gerekirse isimlendirme gerekir. Düzgün isimlendirme kurallarını takip etmek, bir kodda önünüzdeki düzenlemelerin daha algılanabilir olmasını sağlar. Sayfalara, değişkenlere, işlevlere veya dizilere gereksiz ve çelişkili isimler vermekten kaçınmalısınız. Bu durum gelecekte ciddi sıkıntılar yaşamanıza sebep olabilir. Bu sebeple, kod yazma pratikleri yaparken temiz bir çalışma için mutlaka kodlarınızı adlandırmalısınız.

Kendi Çözümlerinize Yoğunlaşmak

Temiz kod yazabilmek için Google ya da başka bir kaynaktan kod kopyalamaktan uzak durun. Sahip olduğunuz kendinize özel kodunuzu optimize etmeye özen gösterin. Farklı insanların kodlarını kullanmanız size başlangıç aşamasında keyifli ve kolay gelebilir. Fakat kod yazarak sorunları kendi başınıza çözene kadar kod yazarken tatmin olabilmeniz mümkün değildir.

Testler

Yazılım geliştiricisi olmak istiyorsanız, hatalardan uzak durabilmek için yazılımları farklı cihazlarda veya yerlerde kontrol edin. Test sonuçları ne kadar iyi görünüyorsa, işiniz o kadar takdir edilecek demektir. Kodların farklı cihazlarda farklı sonuçlar verebileceğini asla unutmayın.

Faydalı bir geliştirici olabilmek sanat yapmak gibidir. Farklı programlama dillerinin farklı boyutlarını kodlayarak ve keşfederek yeni diller öğrenmeye devam etmelisiniz. Bunun için yeni bir şey öğrendiğiniz zaman hemen kodlamaya başlamalısınız. Bol bol pratik yapmaya başladığınız ve bilgilerinizi pekiştirdiğiniz zaman daha temiz kodlar oluşturmaya başlayabilirsiniz. Hata yapmaktan çekinmeden ilerlerseniz, her geçen gün daha fazla geliştiğinizi fark etmeye başlayabilirsiniz.

Son Blog Yazıları