Gökay Bostancı
48.814
1 Şubat 2021 Pazartesi

Sitemap Nedir? Nasıl Oluşturulur?

Sitemap, arama motoru botlarının ve tarayıcıların özelinde internet sitelerinin daha iyi şekilde algılanabilmesi ve sayfaların dizinlere eklenebilmesi için oluşturulan sayfalardır. Arama botlarına ait botlar internet sitenizi tararken ve dizinlere eklerken bu sayfaları dikkate alır.

Site haritası olarak adlandırılan bu sayfalar, sitenizde başka türlü bulamayacağınız sayfaları Google’a iletebilmenin alternatif yolunu sizlere sunar. XML Site Haritası, internet sitenizdeki sayfaların listesi olarak algılanır. GoogleBot gibi sitenize uğrayan botların internet sitenizi daha iyi indexleyebilmesi için rehberlik eden bu dosyalara ihtiyacınız olur.

Dosyaların uzantısı XML olarak belirlenmiştir. Arama motorlarının indexleme hızlarında sitemap etkisi son derece yüksektir. Siteyi ziyaret eden botlar sitemap dosyalarını inceleyerek hangi sayfaların ne sıklıkla ve ne zaman güncellendiğini kontrol ederken hangi sayfaların ne kadar değerli olduğunu da tespit eder.

Sitemap Ne İşe Yarar?

Sitemap’ler sayesinde içeriklerinizi arama motorlarına hızlıca tanıtabilirsiniz. Ayrıca arama motoru botlarının internet sitenizin yapısını algılayabilmesine, hangi sayfaların taranacağına, sayfaların önemine ve en son ne zaman güncellendiklerini botlara bildirmenize destek verir.

Sitemap’in Faydaları Nelerdir?

Google ve Yandex gibi arama motorları sayfalarınız hakkında detaylı bilgiye sahip olabilirler. Bu sebeple, dizinleme işlemleri ve web sitelerinin arama motorunun arama sonuçlarında görüntülenmesi konusunda avantajlı duruma geçebilirsiniz.

Arama motorlarının sitenizi derinlemesine taraması derin sayfaların kolay indexlenmesi anlamına gelir. Google Search Console’a eklenmiş sayfalar sitemap ile URL takibi altına alınabilir. Bu özellik olası sorunların tespit edilmesini kolay hale getirir. Sayfaların güncel durumlarını hızlıca takip etmeye başlayabilirsiniz.

Kimler Sitemap Kullanmalı?

Sitemap dosyaları içinde birçok farklı çeşit vardır. Bunlar internet sitenizde yayınlayabileceğiniz farklı medya türlerinden oluşur. Alanlar için ayrı ayrı sitemap dosyaları oluşturmanız gerekir. Bunlar arasında görsel sitemap, video sitemap, Google Haberler sitemap, mobil sitemap, ürün sitemap, dil sayfası sitemap ve ürün sitemap’idir.

Sitemap Yönergeleri Nelerdir?

Sitemap oluşturacağınız zaman sınırlamalar ve yönergeleri takip etmelisiniz. Sitemap dosyası için gereken sınırlar net bir şekilde belirlenmiştir. Bu duruma göre her site haritası için 50.000’den az URL olmalı ve dosya boyutunun 50 MB’ı geçmemesi gerekir. Görseller için yaratılan site haritalarında ise maksimum 1.000 URL ekleme sınırı vardır. Her bir URL için loc ve lastmod XML etiketlerine yer verilmesi şartı bulunur.

Görsel sitemap’ler için yukarıdaki sınırlar kapsamında bölme işlemlerini tercih edebilirsiniz. CDN kullanarak görsellerinizi oluşturuyorsanız, URL adreslerinin dizininizde yer alması gerekmez. CDN’i ilgili konsol üzerinden doğrulama yaparak görsel sitemap dosyalarında kullanabilmeniz mümkündür.

Sitemap Nasıl Oluşturulur?

İçerik yönetim sistemlerinin büyük bir çoğunluğu sitemap dosyasını otomatik olarak oluşturur. Fakat bu tür bir içerik yönetim sistemine sahip değilseniz eklentilerden destek alabilirsiniz.

WordPress eklentileri arasındaki Yoast SEO bu noktada size destek verecektir. Yapmanız gereken WordPress paneline giriş yaptıktan sonra Eklentiler > Yeni Ekle yolunu takip etmek ve Yoast SEO eklentisini kurmaktır. Eklentiyi kurduktan sonra eklenti ayarlarından Genel > Features sekmesindeki XML sitemaps seçeneğini On yani Aktif şekle getirmelisiniz. Böylelikle otomatik olarak sitemap’iniz oluşturulmuş olur.

İçerik yönetim sistemi veya WordPress kullanmıyorsanız Screaming Frog SEO Spider Tools aracını kullanabilirsiniz. Programı açtıktan sonra Mode > Spider sekmesine gelmeniz ve ‘’Enter URL to spider’’ kısmına site adresini yazarak ‘’Start’’ butonuna basmanız yeterlidir. Siteniz tarandıktan sonra bağlantılarınız toplanır ve XML dosyası haline getirilerek size verilir. Daha sonra dosyayı bilgisayarınıza kaydederek sitemap’e sahip olabilirsiniz.

Sitemap Dosyası İnternet Sitesine Nasıl Yüklenir?

XML sitemap dosyasını internet sitesine yükleyebilmenin iki ayrı yolu vardır. Bunlar arasında hosting sağlayıcınız veya cPanel dosya yöneticiniz ile FTP istemcisi kullanmak bulunur. cPanel ile yükleme yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları takip etmelisiniz;

  • cPanel hesabına giriş yapmalısınız.
  • Dosya yöneticisini seçmelisiniz.
  • Dosya yöneticisine giriş yaptıktan sonra menü çubuğunda yer alan "public_html" butonuna tıklamalısınız.
  • Üst kısımdaki "Yükle" butonuna tıkladıktan sonra "Gözat"ı seçmelisiniz.
  • "Gözat" kısmından XML sitemap dosyasını cPanel’e yükleyebilirsiniz.

Bu adımları takip ettikten sonra sitemap dosyasını yükleme işlemini tamamlamış olursunuz. Sitemap dosyasının arama motorları tarafından keşfedilmesi biraz süre alabilir. Bu süreci hızlandırmak için sitemap dosyanızın yolunu ‘’Robots.txt’’ dosyasına eklemeyi deneyebilirsiniz.

Son Blog Yazıları