Gökay Bostancı
43.288
15 Kasım 2020 Pazar

Domain Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Domain satın almak ve doğru domaini seçmek, yeni bir site kurarken ilk olarak yapmanız gereken çalışmalar arasında bulunuyor. Şirket adını bulmak da bu süreçte üzerinde durmanız gereken konular arasında yer alıyor. Şirket isminizi seçerken, domain yani alan adını da düşünmelisiniz. Çünkü şirket adınızı alan adı olarak kullanabileceğiniz için alan adının kullanılabilir ve alınmamış olması gerekir. Bu süreç içerisinde özellikle dikkat etmeniz gereken bazı temel detaylar bulunuyor.

Bazı özel durumlar dışında, domain alırken .com uzantılı seçenekleri tercih etmelisiniz. İnternet kullanıcıları, .com uzantısına alışkındır. Bir markanın internet sitesini ziyaret etmek istedikleri zaman .com uzantısıyla arama yaparlar. Bu durumda farklı bir uzantı kullanmanız potansiyel müşterilerinizi kaçırmanıza sebep olabilir.

İsminizin Yanlış Yazılabilecek Hallerini Değerlendirin

İnternet kullanıcıları arama yaptıkları zaman yanlış kelimeler yazabilirler. Sıklıkla yanlış yazılabilecek veya farklı bir isimle karıştırılabilecek alan adı alternatiflerini mutlaka satın alın. Bu alan adlarını daha sonra 301 yönlendirme ile asıl internet sitenize yönlendirebilirsiniz. Böylelikle potansiyel müşterilerin geri dönmesini engellemiş olursunuz.

Ayrıca asıl .com uzantısı dışında domain alma sürecinde .net gibi alternatifler ide satın alabilirsiniz. Bu durum farklı bir kişinin adresleri satın alarak sizden müşterilerinizi çalabilmesi ihtimalini engeller. Asıl adresiniz .com olsa bile alternatiflere sahip olarak 301 yönlendirmeleri kullanmanız, yanlış yazımlar olsa da kullanıcıları sitenize yönlendirir.

Kolay ve Akılda Kalıcı İsimler

İnternette yer alan kullanıcıların sizlere kolay ulaşabilmesini sağlamak istiyorsanız marka adınızın kolay yazılabilen ve akılda kalıcı olabilen türden olmasına dikkat etmelisiniz. Birbirini takip eden karakterler, zor yazımı olan sözcükler gibi detaylar alan adınızın doğru yazılmasını engelleyebilir. Bu sebeple, kısa ve akılda kalıcı yöntemler geliştirmelisiniz.

Yasal Haklar

Yeni başlayan firmalar isim tesciline yönelmese bile belirli bir zaman geçtikten sonra markalaşma sürecinde haklarını korumak isteyebilir. Domain alırken yasal olarak sahip olabileceğiniz bir ismi almanız, uzun vadede isim hakları konusunda sorun yaşamamanızı sağlar. Yasal olarak alamadığınız ya da isim tescilinde size sorun yaşatabilecek isimleri seçmeniz uzun vadede sorun yaşamanıza sebep olabilir.

Alan Adı Alındıysa Üzerinde Durmayın

Yeni bir isim bulmak ve ismin alan adlarıyla sosyal medya isimlerini alabilmek bir hayli zor olabiliyor. Milyonlarca internet sitesi olduğu için marka için seçtiğiniz ismin, alan adının alınmış olma ihtimali son derece yüksek olabilir. Bu tür durumlarla karşılaştığınız zaman farklı bir alternatife doğru yönelmeniz daha doğru olacaktır. İsmin alınmış olmasından dolayı moralinizi bozmamalısınız. İsim seçimi esnasında hoşunuza gidebilecek birden fazla alternatifi belirlemeniz süreçte sizlere büyük yarar sağlar.

Kullanılmış Domainler

Seçtiğiniz alan adı daha önceden kullanıldıysa şu an satışta olabilir. Domain alma sürecinde bu durumlarla karşılaştığınız zaman alan adını iyice araştırmalısınız. Geçmişte bu ad altında yapılan işler, sizin yapacağınız işlerle aynı olabilir. Farklı sitelerden bu siteye yönlendirme linkleri de verilmiş olabilir. Ayrıca kara liste sorunları da meydana gelebilir.

Sosyal Medya Hesapları Kontrolü

Sosyal medya günümüzde pazarlama çalışmaları açısından son derece önemlidir. Sosyal medya hesaplarınızın alan adınızla aynı olması pazarlama sürecinde bir adım öne geçebilmenizi sağlar. Bu sebeple, domain alma sürecinde domain adını bulursanız sosyal medya hesaplarını da araştırmalısınız. Bütün pazarlama çalışmalarında aynı isimle hareket etmeniz, markalaşma sürecindeyken işlerinizin biraz daha kolaylaşmasını sağlar. Farklı isimler seçtiğiniz zaman hedef kitlenizin sizlere ulaşması biraz zorlaşabilir. Bu sebeple, yeni bir domain alırken sosyal medya hesaplarının durumunu da kontrol etmelisiniz.

Son Blog Yazıları